Na Univerzitetu Metropolitan (UM) u okviru modula Modni dizajn, predmeta modni marketing i ove godine na programu je realizacija projektnog zadatka studenata koji je posvećen organizaciji jedinstvenog modnog događaja pod mentorstvom prof. dr Milice Slijepčević.

Tema 6. Metropolitan Fashion Day je inkluzivna moda. Pojam inkluzije podrazumeva uključivanje osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju u redovan sistem kroz prihvatanje njihovih različitosti. Cilj projekta je da pošalje poruku široj javnosti da je moda jednako dostupna svima, pa i osobama sa invaliditetom. Kroz pripremu projekta u procesu kreiranja modela mentori su profesori modnog dizajna na modulu Modni dizajn, FDU, UM, istaknuti dizajneri: prof. drum Aleksandar Protić, doc. MA Tijana Pavlov i doc. mr Katarina Urošević.  U javnosti postoji značajan prostor za podizanje stepena razumevanja inkluzije i inkluzivnosti. Moda u ovom slučaju diže glas i želi da jasno predstavi javnosti potrebe i želje osoba sa invaliditetom na kreativan i inspirativan način.

Novembar je mesec u kom su stvari počele da se zahuktavaju i projekat doživljava progres. Tako su se studenti 10. novembra u radnoj i prijatnoj atmosferi sastali sa modelima ovog projekta.

Paraolimpijski savez Srbije u svom sastavu sadrži izuzetno nadarene, harizmatične  mlade ljude koji su prihvatili da budu modeli ove kolekcije. Pod mentorstvom prof. dr Milice Slijepčević sastanak studenata Modnog dizajna i modela  je održan sa ciljem da se dizajnerski osmišljene ideje usklade sa željama modela. Protekao je u izuzetno lepoj atmosferi jer tamo gde su sjajni ljudi i umetnost, tu je inspiracija koja donosi nove, kreativne ideje za dobrobit svih učesnika i zajednice u celini.

Slogan projekta je:  Fashion includes our voices!

Učesnici projekta Inkluzivna moda su:

Modeli članovi Paraolimpijske reprezentacije Srbije: Nikola Spajkić; Rastko Jokić; Marija Micev i Saska Sokolov

Profesori modnog dizajna Univerziteta Metropolitan, dizajneri mentori: Prof. drum Aleksandar Protić, Doc. MA Tijana Pavlov i Doc. Mr Katarina Urošević

Studenti UM dizajneri i realizatori: Milana Šarić; Natalija Kovačević; Marina Keredžin; Ksenija Blagojević; Lola Vučković; Emilija Zdravković; Slađana Čolović; Marijana Krezović; Helena Plećaš i Jana Andrić

Rukovodilac projekta predavač na predmetu modni marketing UM: Prof. dr Milica Slijepčević