Mladi maneken Despot Mihailović dao je ekskluzivni intervju za Flou. Najavio je dalji uspešan razvoj svoje karijere muškog modela ne samo na domaćoj sceni, već i na svetskim modnim pistama. 

Da li možete da mi kažete malo više o Vašem početku? Kako ste sa sportskog terena prešli na modnu pistu? Šta Vas je inspirisalo da uplovite u vode modelinga? Da li je to bila neka želja iz detinjstva ili je nešto što je došlo sasvim spontano?
-Mislim da me je sudbina navela na ovaj put. Zapravo, bio sam jako uspešan u fudbalskoj karijeri. Ipak, dogodila se jedna granica preko koje nisam mogao da pređem, koja je za mene bila neprihvatljiva i onda mi se sudbinski dogodio modeling. Da li je bila želja ili nešto potajno u meni, još uvek ne mogu da znam. Ali znam sigurno da mi se jako dopada ceo svet modelinga. Koliko će da traje ne znam, ali za sada je sve kako treba.

Kako ste se osećali kada ste prvi put stali ispred objektiva ili na modnu pistu, i da li je bilo teže ili lakše od očekivanog?
-Na pistu sam prvi put stao sa nekih 10 godina, tako da sam te prve početne strahove prošao još jako rano. Osećaj sličan modnoj pisti sam doživeo i dosta ranije na fudbalu. Posmatrao nas je veliki broj ljudi, 5000 do 10 000 navijača. Tada sam osetio tu energiju, tako da je posle toga prelazak na modnu pistu bio dosta lakši. Takođe, i moja majka se bavila tim poslom. Odnej sam nasledio dar da se brzo transformišem, reagujem i prilagodim zadatku u što kraćem roku.

Dosta sarađujete sa dizajnerima i stilistima. Kako to utiče na Vaš lični stil i da li ste osetili evoluciju u svom modnom izražavanju?
-Upoznao sam dosta dizajnera i stilista. Moj lični stil je dosta jednostavan usled čega nekada nisam mogao da se uklopim, bilo je par njih koji mi se nisu dopali. Sa druge strane, imao sam iskustva da radim sa vrhunskim dizajnerima čiji mi se stil jako dopadao. Njihove kreacije, nastanak, pogledi na svet su me inspirisali i učinili da uđem u širu sliku dizajnera. Uspeo sam od njih ponešto da usvojim i inkorporiram u svoj stil, od svakoga sam uzimao po malo.

Tri ključne reči koje opisuju stil Despota Mihailovića
jednostavnost, unikatnost i udobnost

Na koju saradnju, reviju ili kampanju, koju ste do sada radili, ste najponosniji i koju biste istakli?
-Generalno sa svim saradnjama do sada sam zadovoljan. Izuzetno volim ovaj posao, tako da na svaki poziv idem jako srećan i ponosan. Neke saradnje koje bih istakao jesu slikanje za Versace i revija za Stone Island, gde sam video neke zanimljive kreacije i backstage dešavanja, tako da mi se te dve saradnje za sada trenutno ističu.

Novi cilj je Dolce & Gabbana revija

Da li postoji neka saradnja koju biste želeli da ostvarite u budućnosti, sa brendom? Neki projekat ili događaj, za koje biste voleli da postanu deo vaše modeling karijere?
-Moj omiljeni brend je Diesel, za koji iskreno mislim da nisam tip. Uprkos tome ta saradnja mi je uvek bila neka unutrašnja, skrivena želja. Ne verujem da će se ostvariti iz napred navedenog razloga. Možda sam to želeo više od svega, čak i od novog cilja, koji sam stavio ispred sebe u ovom trenutku. Taj novi cilj je Dolce & Gabbana revija, koju ću spremati i siguran sam dobiti u narednoj godini.

Despot Mihailović, diplomirao na FAM

Nedavno ste diplomirali na Fakultetu za menadžment, na Univerzitetu Metropolitan. Koliko Vam ono što ste naučili tokom fakulteta pomaže u razvoju karijere? Da li nameravate dalje da se školujete?
– Svoje znanje sam upgradeovao i unapredio, tako da mi je fakultet za praktične stvari dosta pomogaao. Razlog zbog koga sam se opredelio za to da bude totalno drugačiji smer je da bih stekao više uvida u različite oblasti. Svestan sam da tako sebi mogud da pomognem da igram na više polja. Ako budem imao vremena da nastavim dalje školovanje, to bih definitivno i uradio. Možda to budu neki kursevi ili škola fotografije ili dizajna. Za nešto malo ozbiljnije nisam siguran da li ću imati vremena. Ako se ukaže prilika, onda naravno da da.

Gde vidite sebe u budućnosti, kako planirate svoj dalji rast i razvoj?
-Za rast i razvoj je potrebno dosta rada kako bih otorio što više vrata. Želim da upoznajem ljude kako bih mogao da pronađem što bolji put. Videćemo gde će me put navesti.

Za kraj, da možete da imate neku super moć koja bi vam olakšala modeling karijeru, koja bi to moć bila i zašto?
-Super moć bi bila da letim ili da mogu brzo da se transportujem u datom momentu na zadato mesto u tačno vreme.
Razlog je što se širom sveta dešavaju razna slikanja i revije. Biti na dva različita mesta u isto vreme je nemoguće. Budući da je vreme danas nešto najdragocenije, ta super moć bi mi pomogla da uspem na više polja i dosta toga da ostvarim.

Foto: privatna arhiva Despota Mihailovića

Razgovor vodila saradnica redakcije portala Flou: Slađana Čolović